SPK Sınavlarına Yönelik Sorular 2015

SPK Lisanslama Belgesi neden önemli?

Sermaye piyasalarının daha etkin ve sağlıklı büyümesi için yaklaşık 10 yıl önce devreye sokulan lisans uygulaması bankacılık sektöründe çok önemli hale geldi.

Bugün bankada çalışanların pek çok işlemi yapabilmesi için bu belge gerekli.Yine yeni mezun olan ve bu belge sahibi olanlar bankalara işe girişte rakiplerinden bir adım önüne geçmektedir.

SPK Lisanslama Belgesi; Banka ve aracı kurumlarda çalışmaya başlamak ve kolayca iş bulmak için SPK Düzey-1 Lisans Belgesi, banka ve aracı kuruluşlarda iş bulmak ve söz konusu kurum ve kuruluşlarda yükselmek,SPK Düzey 2 veya 3 Lisans Belgesi, kredi değerleme sahasında ve raiting şirketlerinde yüksek maaş ve nitelikli iş bulabilmek için SPK Kredi Derecelendirme Lisansı Belgesi, BİST VİOP ve future, forward ve opsiyonların işlem gördüğü aracı kurumlarda kolayca ve yüksek maaşla istihdam olunmak için SPK Türev Araçlar Lisansı Belgesi ve son olarak gayrimenkul sektörünün yükselen değeri olan “Değerleme Firmalarında” kolayca ve yüksek maaşla istihdam olunmak için SPK Gayrimenkul Değerleme Lisansı Belgelerini içermektedir.

Sınav hangi illerde yapılmaktadır?
SPK Lisanslama sınavları yılda iki defa, 12 farklı ilde düzenlenmektedir. Sınav Merkezleri; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Konya, Antalya, Samsun, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Gaziantep illeridir.

Sınav soru sayısı nedir ve başarı puanı kaçtır?
Sınavlar ; 5 seçenekli çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Sınav modüllerindeki soru sayıları 25’dir. Sınavlarda başarılı sayılmak için; her bir dersten en az 50 puan alınması ve tüm derslerin ortalamasının 60 ve üzerinde olması şartı vardır.Yanlışlar doğruyu götürmemektedir.

Sınava nasıl başvurabilirim?
Başvurular 2 Kasım 2015 başladı.Sermaye piyasalarında çalışmak isteyen kişiler; öncelikle görev alanına yönelik gerekli olan lisans türünü belirleyerek, ilgili lisansı alabilmek için lisanslama sınavlarına başvurması gerekmektedir. Sınavlara başvurmak için herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır. Sınav başvurusunda bulunabilmek için; ilan edilen sınav dönemlerinde “SPL Sınav Başvuru Sistemi”nden online olarak başvuru yapılması gerekmektedir. Lisanslama sınavlarına katılacak adayların “Sınav Başvuru” sistemine bir kereye mahsus üye olması yeterlidir. Üyeliği olmayan adaylar sınav başvuru işlemini gerçekleştiremeler. SPL Web sitesi üzerinden Sınav Başvuru Sistemi’ne üyelik işlemlerini gerçekleştiren adaylar, girmek istedikleri sınav türünü ve dersleri seçmek suretiyle ödeme adımına ulaşırlar. Adaylar tarafından ödeme işlemleri için aynı sistem üzerinden kredi kartı ile ödeme işlemleri gerçekleştirilerek sınav başvuru işlemleri tamamlanmış olur.

Sınav ücreti ne kadardır?
Sınav ücreti son sınıflar(4.sınıflar) için 110 TL, diğerleri için 160 TL dir.

SPK sınavlarına kaç defa girebilirim?
Sınavda başarısız olanların yeniden sınava girmelerinde bir sınırlama yoktur.

Bir sınavda derslerin hepsini veremediğimde bir sonraki sınavda kaldığım derslerden mi gireceğim?
Bir lisansı almak amacıyla girilmesi gerekli derslerin hepsinden bir defada başarılı olmak zorunlu değildir. Başarısız olunan derslerden bir sonraki sınava girilerek lisans sınavlarını tamamlamak mümkündür.Başarılı olduğumuz derslerden bir sonraki sınav muafsınız.

Sınavda bazı derslerden kaldığımda daha sonraki sınavda sınav ücreti ödeyecek miyim?
Evet. Bir sonraki sınavda sınav ücretini aynı şekilde yatırmak zorundasınız.

Sınav notlarınız kaç yıl geçerlidir?
Sınav notlarınız 3 yıl geçerlidir.Eğer 3 yıl içinde belgeyi alamazsanız sınav notlarınız sıfırlanır.

Düzey 3 Lisansına sahip olanlar Düzey 2 ve Düzey 1 Lisansının gerekli olduğu görevlerde çalışabilirler.
Düzey 2 Lisansına sahip olanlar Düzey 1 Lisansının gerekli plduğu görevlerde çalışabilirler.
Geniş Kapsamlı SP Mevzuatından başarılı olanlar Dar Kapsamlı SP Mevzuatından da başarılı olmuş sayılırlar.
Not yükseltmek için girilen sınavlarda en son alınat not geçerlidir. Başvurulan sınava girilmemesi halinde önceki not geçerlidir.