Aralık ayının son günlerinde gerçekleştirilecek SPL sınavlarına katılacak olan tüm meslektaşlarımızın sınavlar ve sınavlarda başarılı olmaya yönelik tüm sorularını ve sorunlarını bu yazımızda, ele almaya çalıştık.

Hangi düzeyden sınavlara başvuru yapmalıyım?

Öncelikle belirtmeliyiz ki; SPL Düzey 3  var olan üç lisans türünde kapsamı en geniş olanı. Yani Düzey 3 lisansına sahip olan herhangi bir kişi diğer ilk iki düzeyede sahip kabul edilmekte. Dolayısıyla üniversitelerin son sınıfında bulunup lisans almak isteyen, mezun olmuş fakat henüz herhangi bir kurumda istihdam edilmeyen veya sırf kariyer gelişimini ilerletmek ve kişisel yetkinliğini arttırmak maksadıyla lisans sahibi olmak isteyen arkadaşlar; Sınavlarda doğrudan Düzey 3 lisansına mürecat etmeleri daha rasyonel olacaktır.

Bu lisansın sınavlarına katılırken ise sınav hazırlık planlamasında, önce Düzey 1 ve sonrasında Düzey 2 nin derslerine ağırlık vererek hazırlanırlarsa zaten lisansları sırasıyla almaya çalışmak gibi bir yol izlemiş olacaklardır. Yani siz Düzey 3 için sınava giriyor olsanız dahi düzey 1 de yer alan 4 modülü başarıyla tamamlamanız durumunda düzey 3 sınavlarına giriyor olmakla beraber düzey 1 lisansını hak etmiş oluyorsunuz.

Lisanslama Sınavlarına Katılabilmek için hangi eğitim düzeyi şartı aranıyor?

Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde eğitim alınmış olması gerekmektedir. Ancak lisans eğitimleri devam eden adayların sınavlara girebilmeleri için diploma şartının bulunmadığını gözden kaçırmayın.

Hangi Düzeyden Sınava Girmeli, Hangi Dersi Çalışmalıyım?

Sınavlara katılırken bütün modülleri tek sınavda vermeye çalışmayın, bu yolu tercih ettiğiniz taktirde tüm ders modüllerine aynı zaman aralığında çalışmaya uğraşacağınız için kapsam genişliğinden dolayı başarılı olabileceğiniz ders sayısını azaltmış olursunuz. Onun yerine birbirinin içerisine geçmiş, benzerlik arz eden dersleri bir araya gruplayarak, bu gruba ait dersleri o sınav döneminde vermeye çalışıp diğer mesai harcamadığınız derslere ise çalışmadan sınavlarına girebilirsiniz. Bu yöntem, her sınav döneminde başarılı olacağınız ders sayısını attıracak ve daha kısa zamanda lisansları hak etmenizi sağlayacaktır.

Çalışma sisteminizin ne olması gerektiğine dair bilgileri aşağıda belirtecek olmamıza rağmen, tüm dersleri geçmeniz, ortlama başarıda dahi üç veya dört sınav alacağını düşünerek; Lisans hak ediş tarihiniz ilk müracattan itibaren 1,5 – 2 yıl sürecektir. Bu itibarla siz eğer daha eğitimini tamamlamaya çalışan ve aynı zamanda lisans alamayı hedefleyen biriyseniz çekinmeden Düzey 3 Lisansına müracat etmelisiniz. Bunun yanında çalıştığınız kurumda lisans zamanlamasına ilişkin bir zorlamanız mevcut değilse veya ilk kez sınavlara müracat ediyorsanız Düzey 3 ten sınava katılmalı ancak düzey 1 ve belki bağlantılı olan birkaç düzey 2 dersine çalışmalısınız.

Hangi Düzeyde Hangi Dersler Var?

Lisanslama türlerinin neler olduğu, hangi görev alanlarının hangi Düzey Lisanlarını kabul ettiğini merak edenler, sitemizin blog sayfasında ”Sermaye Piyasası Lisanslamarında Yeni Dönem” yazımızdan gerekli bilgileri edinebilirler.

DÜZEY 1 LİSANSI DERSLERİ

– Dar kapsamlı sermaye piyasası mevzuatı ve meslek kuralları 

– Sermaye piyasası araçları 1

– Yatırım kuruluşları

– Takas, saklama ve operasyon işlemleri

DÜZEY 2 LİSANSI DERSLERİ

Düzey 1′ de yer alan Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Mesleki Kurallar dersinin yerine ”Geniş Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Mesleki Kurallar” 

Yine Düzey 1′ de yer alan Sermaye Piayasası Araçları1, Yatırım Kuruluşları, Takas Saklama ve Operasyon İşlemleri dersleri bulunmakta. Bu derslere ilave olarak ise;

Sermaye Piyasası Araçları 2

Finansal Piyasalar

Ticaret Hukuku

Finansal Yönetim Mali Analiiz

Muhasebe ve Finansal Raporlama

Derslerinin toplamı 9 modül yapmaktadır.

DÜZEY 3 LİSANSI DERSLERİ

Düzey 2 de yer alan 9 derse, 3 ders ilave modülle toplam 12 ders mevcuttur. Bunlar;

Genel Ekonomi

Temel Finans Matematiği ve Değerleme Yöntemleri

Kurumlarda ve Sermaye Piyasasında Vergilendirm

Lisanslama Sınavlarına Nasıl Başvurulur?

Sermaye piyasası kurumlarında ve halka açık ortaklıklarda çalışanların veya bu alanlarda çalışmak isteyenlerin öncelikle görev alanına ilişkin gerekli olan lisans türünü, ardından da ilgili lisansı alabilmek için hangi lisans sınavına girmesi gerektiğini belirlemesi ve lisanslama sınavlarına başvurması gerekmektedir.

Sınavlara başvurmak için herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır. Sınavlara katılmak isteyen tüm adaylar, SPL’nin “Sınav Başvuru Sistemi” üzerinden ilan edilen tarihlerde sınavlara başvuruda bulunabilirler.

Sınav başvurusuna ilişkin olarak adayların “Sınav Başvuru Sistemi”ne üye olmaları, girmek istedikleri sınav türünü ve sınav türünün altında yer alan sınav konularını seçmeleri, sınav merkezini seçmeleri ve ilgili ödemeyi gerçekleştirdikten sonra başvuruyu tamamlamaları gerekmektedir.

SPL Ders Geçme Sistemi Nasıl?

Sınavlarda başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması ve tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 olması gerekmektedir. İlk sınav başvurusunda, ilgili sınav konularının tamamının seçilmesi zorunludur. Sınav konularından herhangi birinden alınan notun 50’nin veya aritmetik ortalamanın 60’ın altında olması halinde, izleyen sınavlarda geçerli not almak veya not yükseltmek amacıyla istenilen sınav konusunun seçilmesi mümkündür. Not yükseltmek amacıyla girilen sınavlarda en son alınan not geçerlidir. Ancak, sınava başvurulduğu halde girilmemesi durumunda önceki not geçerliliğini korur.

Bir lisansı almak amacıyla girilmesi gerekli sınav konularının hepsinden bir defada başarılı olmak zorunlu değildir. Başarısız olunan sınav konularına daha sonra girilerek lisans sınavlarını tamamlamak mümkündür.

Sınavlarda başarısız olanların, yeniden girecekleri sınav sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Ancak, iki sınav arasında en az 60 gün olur.

SPL Sınavlarında Alınan Notların Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

İlk kez girilen sınavın tarihi ile lisans almaya hak kazanılan tarih arasında azami 3 yıl olması gerekmektedir. İlk kez girilen sınavın tarihinden itibaren 3 yıl geçtiği halde lisans almaya hak kazanamayan adayların, üzerinden 3 yıl geçen sınav konularından almış oldukları notlar dikkate alınmaz.

Konut Değerleme Lisansı Nedir?

Sermaye Piyasası Mevzuatı’nın gerektirdiği hallerde, konut değerlemesi yapan ve değerleme şirketlerinde tam zamanlı istihdam edilen veya değerleme şirketleri ile tam zamanlı istihdam edilmeksizin, sözleşme imzalamak suretiyle konut değerlemesi hizmeti veren ve konut değerleme uzmanı olarak çalışan veya çalışmak isteyen kişilerin Konut Değerleme Uzmanlığı Lisansı almaları gerekmektedir. Bu belgeye sahip olabilmek için sınava girecek olan adayların bölüm fark etmeksizin 2 yıllık önlisans mezunu olması koşulu vardır.

Gayrimenkul Değerleme Lisansı Nedir?

Sermaye piyasası mevzuatına tabi ortaklıkların, sermaye piyasası mevzuatı uyarınca gayrimenkul değerlemesi yaptırmaları zorunlu tutulan işlemlerine ilişkin olarak gayrimenkul değerleme hizmeti vermek üzere kurulca listeye alınan gayrimenkul değerleme şirketlerinde gayrimenkul değerleme uzmanı olarak çalışan veya çalışmak isteyen kişilerin Gayrimenkul Değerleme Lisansı almaları gerekmektedir. Bu belgeye sahip olabilmek için sınava girecek olan adayların bölüm fark etmeksizin 4 yıllık üniversite mezunu olmaları gerekmektedir.