KRİZ YÖNETİMİ

İşletmelerde kriz yönetimi, işletmenin kendisine, paydaşlara ve topluma zarar verecek söz konusu olumsuz durumlarla mücadele etme sürecidir.

Çevredeki belirsizlikler ve değişimler, işletme yönetimini beklenmedik tehlikelerle veya fırsatlarla karşı karşıya getirebilir. Yönetimin varlığını devam ettirebilmesi veya başarılı olması, bu tehlikelerden korunmasına ya da fırsatları değerlendirebilmesine bağlı bulunmaktadır. Kriz, bir ölçüde içerideki ve dışarıdaki faktörleri bilememekten doğan sorunlardan kaynaklanır. İçerideki zayıflık, dışarıdaki tehdit ve tehlikeler bilinmezse, durumun krizle sonlanması muhtemeldir.

Krizin, gerçekte arzu edilmeyen bir durum olmasına rağmen, değişme ve gelişme için yönetime baskı yapması ve yönetimin zayıf yönlerini ortaya çıkarması yönüyle de olumlu fonksiyonlara sahip olduğu söylenebilir. Bu olumlu fonksiyonlardan hareketle yönetim, krizi örgüt için faydalı hale getirebilir. Yani, kriz yönetiminde ideal olanın krizi başarıyla yöneterek, sonuçları mutlaka olumluya dönüştürmek olduğunun altı çizilmelidir. Bir başka deyişle yapılması gereken, zararı en aza indirmek, karlılığı ise maksimize etmek olmalıdır. 

Krizin başarıya dönüştürülmesi, yönetimin duruma aktif müdahalesini gerektirir. Krizi çözme yaklaşımı, hem kriz öncesi durumu tahmin etmeye hem de problemlerin çözümü için uygun zamanda harekete geçmeye bağlıdır.

Kriz durumu tüm şiddetiyle ortaya çıkmadan önce erken uyarı sinyalleri gönderir. Kriz sinyalleri, gelmekte olan krizin varlığı ve şiddeti ile ilgili bilgileri içermesinden dolayı, yöneticilerin bu sinyallere karşı son derece duyarlı olmaları gereklidir. Kriz bu sinyallerin takip edilememesi, doğru biçimde değerlendirilmemesi sonucunda ortaya çıkar. Kriz sinyallerinin yakalanabilmesi için, örgütte değişik sinyalleri alabilen çeşitli erken uyarı sistemlerinin kurulması ve işletilmesi gereklidir.

Bir kriz ile karşılaşıldığında, krizden etkilenecek tüm kişi ya da kuruluşlar, krizle ilgili açık, net, hızlı bilgi almak ve normal duruma dönmek için neler yapılacağını detayları ile öğrenmek isterler. Bireyler büyük stres altına girdiklerinde, rasyonel ve kendini kontrol edebilen davranış biçimleri göstermek yerine akılcı olmayan ve beklenmedik tepkiler vermeye başlayabilirler.

Sonuç olarak denilebilir ki, yönetilemeyen basit bir kriz, bir işletmeyi büyük zararlara sürükleyebilirken, kriz yönetimini iyi bilen bir işletme, karşılaştığı bir krizden büyük avantajlar ve karlar elde ederek de çıkabilir. 

Yeni normalin kaos diünyası olduğu bu çağda, tüm işletmelerin buna ayak uydurabilme zorunluluğu; Bu eğitim seminerlerini ve sürece bağlı danışmanlık hizmetimizi ortaya çıardı;

  • Yeni Dünya!
  • Çalkantıların SEBEPLERİ!
  • Kaçtığınız şey SONUNUZ OLABİLİR!
  • KAOS Seneryonuz var mı?
  • Krizde NELER YAPMALI?
  • İlk önce maliyet azalttınız? PEKİ HANGİLERİNİ!
  • KAOS başarıyla YÖNETİLDİ Mİ?